Watervallen, fjorden, meren, bergen, gletsjers en mooie dorpjes

Welkom bij de tweede editie van onze “Spotlight Series”, waarin we elke maand een land, zijn cultuur, zijn taal en zijn mensen voorstellen. Noorwegen is het land van december.

 

Noorwegen is het land van ongerepte natuur, langgerekte fjorden, hoogvlaktes, watervallen, bergen, gletsjers, noorderlicht en middernachtzon. Het land van veel dieren, waaronder de rendieren en elanden.

Geografie

De buurlanden van Noorwegen zijn Zweden, Finland en Rusland. Alle drie liggen ten oosten van Noorwegen, want het westen is alleen maar water: de Atlantische Oceaan, de Noordzee en het Skagerrak.

De bergen verdelen Noorwegen in een aantal regio’s: Vestlandet (het Westland) met  de bekende fjorden en de stad Bergen, Østlandet (het Oostland) met de hoofdstad Oslo en uitgestrekte bossen, Sørlandet (het Zuidland) rond de stad Kristianstad, Trøndelag rond Trondheim met zijn vele historische bezienswaardigheden en Nord Norge (Noord-Noorwegen) met onder andere de bekende Lofoten eilandengroep.

Geschiedenis

Er leven al duizenden jaren mensen in het land dat we nu Noorwegen noemen. De bekendste bewoners zijn de Vikingen, die van 800 tot 1050 na Christus handelend en plunderend de wereld overtrokken.

Na het Vikingtijdperk was er vooral oorlog in Noorwegen. Het land werd zelfstandig, verloor zijn onafhankelijkheid weer, sloot een unie met Denemarken, werd en gewest en tenslotte werd het in 1814 overgedragen aan Zweden. In 1905 werd Noorwegen officieel onafhankelijk. De Noren kozen voor een monarchie en koning Haakon werd de eerste vorst.

Taal en cultuur

In Noorwegen is de officiële taal Noors, maar er worden verschillende dialecten gesproken. Er zijn 2 officiële schrijftalen: Bokmål en Nynorsk, waarvan Bokmål het meest gebruikt wordt. In de gesproken taal lijken de meeste dialecten echter op Nynorsk. Onderling verstaan de sprekers van de dialecten elkaar goed.

In het noorden van Noorwegen leven de Lappen, die officieel de Sami heten. Zij hebben hun eigen taal en gebruiken. Ze leven niet alleen in Noorwegen, maar ook in Zweden, Finland en Rusland.

De mensen in Noorwegen zijn over het algemeen familiair en gemoedelijk, maar tegen vreemden een beetje terughoudend. De meeste Noren leven in een sterke band met de natuur, ze zijn sportief en hun activiteiten passen ze aan de seizoenen.