Nederlands leren: tips & tricks van een cursist

Adrian Zuffi komt oorspronkelijk uit Australië, hij woont 4 jaar in Nederland. Hij volgde deze week zijn 2de cursus Nederlands bij Instituut Jeroen Bosch.

Waarom Nederlands leren?

Adrian wil graag Nederlands leren voor familiereden. Het sociale aspect speelt ook een rol in zijn motivatie.

“Mijn partner is Nederlandse en ze heeft twee jonge dochters. Ik vind het belangrijk om met hen te kunnen communiceren. En er is ook het sociale aspect; ik wil nl. integreren in de Nederlandse samenleving.”

Persoonlijke ervaring

“Ik had twee docenten deze week, dat maakte de cursus dynamisch en boeiend,” deelt hij. “Ze luisterden naar mijn doelen en pasten de lessen daarop aan. Ze brachten grammatica en conversatieoefeningen in evenwicht met interactieve spelletjes.”

Adrian geeft toe dat Nederlands leren niet zonder uitdagingen is. “Het begrijpen en toepassen van de grammatica kan ontmoedigend zijn. En loskomen van de gewoonte om in mijn hoofd van het Engels naar het Nederlands te vertalen, is een voortdurende strijd.”

Advies

Voor mede-expats die overwegen Nederlands te leren, geeft Adrian wat advies. “Omarm de ups en downs. Een nieuwe taal leren is net als de aandelenmarkt – er zijn pieken en dalen. Wees geduldig en vier elke mijlpaal, hoe klein ook.”

 

Talen leren doe je in Vught, bij

Instituut Jeroen Bosch