Ontdek prachtige steden, historische gebouwen en het binnenland

Welkom bij de derde editie van onze “Spotlight Series”, waarin we elke maand een land, zijn cultuur, zijn taal en zijn mensen voorstellen. Spanje is het land van januari.

 

Spanje, officieel het Koninkrijk Spanje, is een land in het zuidwesten van Europa. Het staat bekend om onder andere zon, zee, strand, tapas en stierenvechten.

Geografie

Spanje ligt samen met Portugal op het Iberisch schiereiland en is twaalf keer zo groot als Nederland. Het is daarmee het vierde grootste land van Europa. Spanje grenst in het noorden aan Andorra en Frankrijk, in het westen aan Portugal en in het zuiden aan de Engelse staat Gibraltar. Tot Spanje behoren twee eilandengroepen: de Balearen en de Canarische eilanden. Na Zwitserland is Spanje het land met de hoogste gemiddelde hoogte van Europa: gemiddeld 660 meter boven de zeespiegel.

Geschiedenis

Het land heeft een lange geschiedenis. Onder Huis Hasburg werd Spanje een wereldrijk met vele koloniën, waaronder Argentinië, Cuba, Mexico en Peru. Dit leidde ertoe dat Spaans een wereldtaal werd.

In 1931 werd de monarchie afgeschaft waarna de Spaanse Burgeroorlog uitbrak. Deze werd gewonnen door de nationalisten, die van Spanje een dictatuur maakten onder Francisco Franco. Na zijn dood in 1975 werd de monarchie hersteld en werd Spanje een democratie. Spanje is tegenwoordig onderdeel van de Europese Unie, de Verenigde Naties en de NAVO.

 

Taal en cultuur 

De bekendste taal van Spanje is Spaans, maar dit is niet de enige taal die hier gesproken wordt. Het land heeft nog vier officiële regionale talen. Dit zijn Catalaans, Galicisch, Baskisch en Aranees.

Als je naar Latijns-Amerika gaat, zul je ook merken dat het Spaans van deze landen niet hetzelfde is als dat van Spanje.

De Spaanse cultuur is internationaal bekend. Voorbelden: de flamenco, tapas, stierenvechten, de schrijver Miguel de Cervantes, de schilders Salvador Dalí en Pablo Picasso en de architect Antoni Gaudí.

 

 

 

Talen leren doe je in Vught, bij

Instituut Jeroen Bosch