Spotlight-serie: De Verenigde Staten

Leer meer over het land van onbegrensde mogelijkheden

Welkom bij de eerste editie van onze “Spotlight Series”, waarin we elke maand een land, zijn cultuur, zijn taal en zijn mensen voorstellen. De Verenigde Staten van Amerika is het land van november.

De V.S. is het op twee na grootste land ter wereld en bestaat uit een mix van grote stedelijke gebieden en ruime dunbevolkte vlakten met prachtige natuur. Ook is het land overweldigend; alles is namelijk groot, groter, grootst.

Geografie

De Verenigde Staten grenst in het noorden aan Canada en in het zuiden aan Mexico. Het land ligt ingesloten tussen de Atlantische Oceaan in het oosten en in het westen de Grote Oceaan. De Verenigde Staten bestaat uit 50 staten, die een groot deel van het continent Noord-Amerika beslaan. Alaska wordt door Canada gescheiden van de rest van de Verenigde Staten en Hawaï ligt midden in de Grote Oceaan.

 

Geschiedenis

Amerika is een vrij modern land; zijn geschiedenis in strikte zin begint met de komst van de Europeanen in de 16de eeuw. Echter werd Amerika niet ontdekt door Columbus in 1492 zoals velen denken, maar waarschijnlijk al eeuwen eerder door de Aziaten.

Taal en cultuur

In de V.S. is Engels de officiële voertaal maar je kan andere talen horen, zoals Spaans, Chinees of Frans. Ook wordt er nog steeds door 178.000 mensen Navajo gesproken, een taal van de Indianen.

De cultuur van Amerika is veel meer dan Coca-Cola, Frank Sinatra, Disney en Hamburgers. Het land heeft weliswaar niet de oudste cultuur ter wereld maar de tradities en de verhalen van de Indianen of de Hawaïanen zijn zeer leerzaam.

Ook kwamen er vroeger veel kunstenaars naar Amerika.

De Amerikaanse cultuur is er één met multiculturele aspecten. De Angelsaksische invloeden zijn weliswaar overheersend maar niet de enige. Afrikaanse, Oost-Europese, Latijnse en invloeden uit het Verre Oosten zijn te herkennen in het land.

 

 

 

Heeft u een land in gedachten voor de volgende editie van onze Spotlight Series? Laat het ons weten via e-mail!

 

Talen leren doe je in Vught, bij

Instituut Jeroen Bosch