Elk jaar vieren mensen kerstmis. Elk land, elke stad, en elke persoon heeft zijn eigen kersttraditie.

Hier zijn enkele leuke kersttradities.

1. Geit van stro met kerst – Zweden 

 

Op veel pleinen in Nederlandse steden staan grote kerstbomen, maar in Zweden zie je vaak een kerstgeit. Een enorme geit van stro die Gävle Geit werd genoemd. Elk jaar staat de geit – van 13 meter hoog en 7 meter lang – op dezelfde plek en bij de geit komt nog een gekke traditie kijken: bijna elk jaar steken vandalen het pronkstuk in brand.

 

 

 

2. Krampus, helper van Nikolaus – Oostenrijk 

 

De avond van 5 december is helemaal geen feest in de Alpen. Samen met Sinterklaas trekken namelijk de Krampussen door de straten. Krampus is een half-geit-half-monster dat kinderen die zich misdragen met Kerstmis straft. Het woord komt van het Oudhoogduitse woord voor klauw: Krampen. Hij komt voor in onder andere Beieren, Oostenrijk,  Hongarije, Slovenië, Kroatië, Italië en Tsjechië.

 

 

3. Schoen gooien – Tsjechië

 

In Tsjechië wordt een dag voor Kerst voorspeld of vrijgezelle vrouwen het aankomend jaar geluk krijgen in de liefde. Dit voorspellen ze aan de hand van het gooien van een schoen met hoge hak. De vrouwen gaan met hun rug naar de deur staan en gooien dan een schoen over hun schouder. Wijst de punt van de hak naar de deur, dan zal ze binnen één jaar trouwen, maar wijst de punt een andere kant op dan moeten ze een jaartje wachten.

 

4. De Yule Lads – IJsland 

 

In tegenstelling tot de meeste andere landen heeft IJsland 13 kerstmannen in plaats van één. Deze Yule Lads bezoeken vanaf 12 december ’s nachts de IJslandse huizen en halen kattenkwaad uit. Ze laten dan een klein cadeautje achter in de schoenen van de brave kinderen.

 

5. Dag van de kleine kaarsjes – Colombia

 

De start van het kerstseizoen wordt ingeluid met duizenden kaarsjes en lantaarns die langs de weg, op voetpaden, in de tuinen, en door het hele land worden aangestoken. Op 7 december wordt de dag van de kaarsen gevierd. Elk jaar opnieuw leeft het land naar dit ene bijzondere moment toe.

 

 

Hele fijne feestdagen!

Instituut Jeroen Bosch