Vandaag heeft onze trouwe cursist Huub Kleintjes zijn 100ste les Chinees gehad. Wat een doorzettingsvermogen… en wat een resultaat!

100 lessen?!! Is Chinees leren zo moeilijk?

Het antwoord is nee. Chinees leren is niet moeilijker dan welke taal ook.

De grammatica is redelijk makkelijk. Chinees heeft bijna dezelfde structuur als Engels. Ook zijn er geen naamvallen of vervoegingen, er bestaan geen enkelvoud- of meervoudsvormen, er is geen verschil tussen onderwerp en voorwerp enzovoort. Een woord is een woord en blijft altijd hetzelfde.
Om Chinees te kunnen spreken, moet u vooral woordenschat en zinsconstructies leren. Verder is het wennen aan de karakters en aan de vier verschillende tonen. Om de tonen te beheersen, moet u zich vanaf het begin goed concentreren op het luisteren en het uitspreken. Het lezen en schrijven van de karakters komt later aan bod. U begint met lezen en schrijven in ‘pinyin’, ons alfabet.

Wilt u ook Chinees leren?

Meldt u dan aan bij Instituut Jeroen Bosch voor een individuele cursus Chinees op maat!
Uw docente is Chang Qing Zhang, native speaker Chinees, die al meer dan 20 jaar in Nederland woont. Ze spreekt goed Nederlands en Engels en heeft ruime ervaring met lesgeven. Ze heeft bovendien economie gestudeerd en is zowel in Nederland als in China actief geweest in het bedrijfsleven. Ze kan u daarom veel vertellen over de zakelijke cultuur in China, de do’s en don’ts, de etiquette en de gewoontes.

We adviseren u een cursus in dagdelen te volgen, zodat u tussen de lessen tijd hebt voor veel oefeningen en zelfstudie. De ervaring is dat u op deze manier de taal beter onthoudt. De lessen vinden plaats op Instituut Jeroen Bosch te Vught of op het bedrijf waar u werkt. De lesdagen en lestijden worden uiteraard in overleg gepland.

De basis leert u vrij snel. Maar als u, net als Huub, uw presentaties in het Chinees wilt houden, reken dan wel op honderd lessen!!