Chinees leren: tips & tricks van een cursist

Bij Instituut Jeroen Bosch geloven we in de kracht van cursussen op maat. Daarom zijn onze cursussen Chinees ontworpen om te voldoen aan de unieke behoeften van elke student.

Vandaag praten we met Huub Kleintjes, managing director bij Chemical Marketing Concepts LLC, die een cursus Chinees bij Instituut Jeroen Bosch heeft gevolgd.

Waarom Chinees leren?

“Mijn bedrijf heeft een vestiging in Shanghai en daar ga ik af en toe naartoe. Ik vind het prettig te begrijpen waar mensen het over hebben als ik daar ben. Niet alleen de taal, maar ook de cultuur, hoe mensen denken en werken, vind ik heel belangrijk om te begrijpen”. 

Instituut Jeroen Bosch was de beste optie voor Huub want onze introductiecursus zakelijk Chinees biedt niet alleen de taal (basis Mandarijn) maar ook economische informatie en uitleg over de zakelijke cultuur.

Persoonlijke ervaring

“Het was zeker uitdagend vanwege de complexiteit van de taal en de grammatica en vooral door de uitspraak! Maar ik vond het interessant en plezierig, vooral de filosofische gesprekken over de culturele verschillen tussen het Oosten en het Westen. Ik heb veel geleerd en genoten van de interactie met ChangQing.

Huub heeft 175 lessen Chinees gehad. Hij vertelt dat het nog steeds moeilijk is Chinees te spreken, ook al heeft hij zoveel lessen gehad. “Het blijft moeilijk, vooral als je niet regelmatig oefent. Als ik in China ben, begint het na een paar dagen weer naar boven te komen. Het is een doorlopend leerproces.”

De docente

“De docente is fantastisch. Ze woont al erg lang in Nederland en ze spreekt vloeiend Nederlands, wat handig is voor mij. Ze is een beetje streng, maar ik noem het liever discipline, wat in China als normaal wordt beschouwd.” 

Advies

Wat is je advies aan iemand die Chinees wil leren?

“Zeker doen. Gebaseerd op mijn ervaring, zou ik aanbevelen om niet in een klassikale setting te leren, maar eerder voor één-op-één lessen te gaan. Dat werkte voor mij het beste.” 

 

Deze ervaring getuigt van het doorzettingsvermogen en de leergierigheid van de cursist, die niet alleen de taal, maar ook de Chinese cultuur en mentaliteit wil begrijpen. Chinees leren mag dan wel uitdagend zijn, maar het opent deuren naar een fascinerende wereld.

 

Talen leren doe je in Vught, bij

Instituut Jeroen Bosch